To 8.12. Jouluinen illanvietto

Tänä vuonna otamme joulun tulon rauhallisesti, ja siksi joulukuun ohjelmana on vain rento jouluinen illanvietto, glögin ja pipareiden kera 8.12. klo 18 Tirilässä. Rupatellaan ja muistellaan mennyttä kasvukautta. Hyviä vinkkejä kannattaa kertoa, ja esittää toivomuksia ensi vuoden toiminnasta. Arvontaa paikallaolijoiden kesken. Tervetuloa.


Pe 4.11. klo 11 Museoperjantai – tutustuminen esim. Lappeenrannan taidemuseon näyttelyyn ja lounas

Museoperjantaihin osallistumme 4.11. 2022, silloin on ilmainen sisäänpääsy. Kokoonnumme Linnoituksen taidemuseon edessä klo 11, osoite Kristiinankatu 8-10, ja museoiden kierron jälkeen lounastamme ravintola Nautiluksessa, Ainonkatu 35, ja siellä seura maksaa jäsenten lounaan. Ei-jäsenet maksavat itse, mutta museoihin hekin pääsevät ilmaiseksi. Tervetuloa. Näyttelyt – Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi)

Ma 31.10. klo 18 Puutarhan tyylisuunnat

Puutarhan tyylisuunnista ennen ja nyt kertoo puheenjohtajamme Jukka ma 31.10. klo 18 Tirilässä, Onninkatu 6, Lappeenranta, käynti takakautta, 2. krs. Kahvitarjoilu, Tervetuloa.

SU 23.10. klo 15 – 18 makrameeamppelin solmintaa

Huomaathan, että ajankohta on muuttunut (9.10. peruttu vetäjän sairastumisen vuoksi). Kokeilemme perusamppelin solmintaa 23.10. klo 15 – 18 Tirilässä. Paikalla on valmiiksi leikatut tarvikkeet, ja ilmoittautuessa on valittava, tekeekö vaalean (luonnonvalkoinen) vai mustan amppelin. Jäsenille ilmainen, muilta korvaus materiaaleista 5 €. Mukaan mahtuu 12 henkilöä. Ilmoittautuminen Ullalle, 040 7231 129. Kahvitarjoilu. Tervetuloa.

11.9. klo 14 – 16 Sadonkorjuun juhlaa, tomaattien maistelua, puutarhan satoa ja taimienvaihtoa

Sadonkorjuun juhlaa, tomaattien maistelua, puutarhan satoa ja taimienvaihtoa 11.9. klo 14 – 16 Tirilässä, Onninkatu 6, Lappeenranta. Käynti takakautta, 2. krs. Voit tuoda kaikenlaista puutarhaan liittyvää tavaraa vaihtoon, kuten taimia, ruukkuja, kirjoja, lehtiä, sekä ylimääräistä satoa, vaikka omenia tai maustekasveja.

Tänä vuonna kasvatettiin tomaatteja, ja nyt voimme maistella, onko lajikkeissa eroja. Maistellessa voi myös ottaa siemeniä talteen, jos joku lajike maistuu mieleiseltä. Jos sinulla on tiedossa, mitä kasvatit, tai muuten olet tomaatteihisi tyytyväinen, voit tuoda niitä maistettavaksi. Kaupansiemenhyllyn edessä ei ole maistiaisia, ja usein pussissa kehuttu lajike ei olekaan kummoinen.
Maukkaita tomaatteja saa usein omista siemenistä, varsinkin, jos ne ovat vanhaa kantaa. Ainakin kannattaa kokeilla ja kasvattaa. Kahvitarjoilu. Tervetuloa.

28.8. klo 11 Kävely metsäpuutarhassa Ylämaalla

Kävely metsäpuutarhassa Ylämaalla, Tielisentie 204, on vuorossa 28.8. klo 11 alkaen. Kyseessä on monipuolinen metsäinen alue, jossa riittää polkuja ja katseltavaa. Jos haluat, voimme autoilla myös kimppakyydeillä Rajamarketilta klo 10.15, kimppakyytimaksu 5 euroa maksetaan kuljettajalle. Soita Lailalle, 050 4617 627, jos haluat lähteä kimppakyydillä, myös matkan varrelta pääsee kyytiin. Tervetuloa.

TI 30.8. klo18.30–20.00 PUUHA-hankkeen webinaariin kompostoinnista


Tervetuloa osallistumaan PUUHA-hankkeen webinaariin kompostoinnista tiistaina 30.8. klo 18.30–20.00. Ilmoittaudu mukaan luennolle viimeistään 29.8. saadaksesi opastusta keittiön biojätteiden käsittelyssä sekä niiden lopputulosten hyödyntämisessä omassa puutarhassasi. Tapahtuu Teams – yhteydellä, asiasta lähetetty erillinen sähköposti ohjeineen ja liittymislinkkeineen. LISÄTIETOA PUUHA-HANKKEEN MIELENKIINTOISISTA WEBINAAREISTA LÖYDÄT TÄÄLTÄ: PUUHA-hanke – Puutarhaliitto

Ti 2.8. klo 15 tutustumme yhteisöpuutarha Plantikseen

Kaikille avoin puutarha sijaitsee Rakuunamäellä Vilho Petter Nenosen puistossa, jossa on viime vuonna perustettu laatikkoviljelmä. https://kartta.lappeenranta.fi/IMS/fi?layers=Opaskartta&z=16&REQUEST=Name,*puisto&language=fin
Hankkeen taustalla on lappeenrantalainen Uus Kulttuuri – yhdistys. Puutarha koostuu istutuslaatikoista ja muista viljelyyn tarvittavista rakenteista. Kasvustossa on mukana sekä koriste- että hyötykasveja, ja niiden hoitovastuu kuuluu vapaaehtoiselle aktiivijäsenten ryhmälle.
Tutustumme viljelmään, jonka jälkeen puutarhaseura tarjoaa jäsenilleen kahvit / teet ja leivonnaisen uudessa Luovuus Kahvilassa, Valtakatu 27. Tervetuloa.

Palantiksen toimintaa voit seurata instagramissa ja facebookissa https://www.instagram.com/yhteisopuutarha_plantis
https://www.facebook.com/groups/335815488483167

Su 24.7. klo 14 tutustumme Lpr:n Skinnarilan siirtolapuutarhaan

Lappeenrannassa sijaitseva Skinnarilan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1981 ja alueella on 39 palstaa. Pääsemme tutustumaan siirtolapuutarhan alueeseen ma 24.7. klo 14 alkaen. Kokoonnumme alueen Sopu tuvan seutuville jo klo13.30. Paikalle saapuu asiantuntijana Leena Luoto, joka opastaa tuholaisten ja tautien torjunnassa kasvustoista. Samalla voimme katsella kauniita pihoja avoimiksi jätettyjen porttien
kautta. Osoite Yliopistonkatu 1, 53850 Lappeenranta. Tervetuloa.

La 11.6. puutarhapäivä Lpr:n kauppatorilla ja meillä taimienvaihtotori klo 9 – 13

Puutarhapäivä Kauppatorilla 11.6. ja meillä on perinteinen taimienvaihtotori klo 9- 13. Ohjeet ovat entisellään, vaihto taimi taimesta. Pakkaa kasvit valmiiksi annoksiin ruukkuihin, purkkeihin tai pusseihin, ilman rikkaruohoja ja kotiloita, kastele ja laita nimilappu ja tieto kukinnon väristä. Meillä on toinen pöytä varattuna kotilopihojen kasveille, joten kaikki voivat osallistua taimien vaihtoon, vaikka omalla pihalla olisikin kotiloita.

Omatoiminen taimienvaihto ma 23.5. klo 12 alkaen – to 26.5. klo 18 tyhjennys

Omatoiminen taimienvaihto aikaisempien keväiden tapaan Tirilän takapihalla, Onninkatu 6, Lappeenranta, 23.5 klo 12 alkaen – 26.5. klo 18 tyhjennys. Näinä päivinä voi käydä paikalla niin usein kuin haluaa, viedä ja ottaa vaihtoon mieleisiään kasveja. Viimeisenä päivänä 26.5. myös huonekasviseuran kanssa pistokkaiden yms. vaihtoa klo 15-17. Ohjeet: pakkaa kasvit annoksiin ruukkuihin tai purkkeihin ilman rikkaruohoja ja kotiloita, laita nimilappu ja tieto kukinnon väristä, jos sellainen on. Paikka on tuulinen, joten kastele kasvit jo kotona ja laita pussiin tai laatikkoon tuulensuojaan paikan päällä. Tue itse kasvatetut taimet, etteivät ne katkea ja laita nimilaput, jos tiedät lajikkeen tai muita tietoja. Lappu on hyvä teipata kiinni, jottei tuuli vie, ja pussissa taimet kestävät paremmin ulkoisia olosuhteita, tuulta, aurinkoa, sadetta ja lämpötilanvaihteluita. Tervetuloa.

Ma 16.5. klo 18 tutustumme kaupungin uuteen kirsikkapuistoon kävellen

Lähtö vesitornin seutuvilta. Samalla aistimme kevään tuoksuja ja tunnelmia arboretumissa. Tervetuloa keväiselle kävelylle.

La 23.4. klo 11 – 13 taimien vaihtotori

Pikkutaimia, mukuloita, juurakoita, pistokkaita ym. ylimääräisiä vaihdamme lauantaina
23.4. klo 11-13 Tirilässä,
Onninkatu 6, Lappeenranta. Voit tuoda vaihtoon myös siemeniä, huonekasveja tai pistokkaita, puutarhalehtiä, ruukkuja, kirjoja ja kaikenlaisia tarvikkeita, jotka haluat vaihtaa. Nyt ei nipoteta, vaan nautitaan vaihtamisen mahdollisuudesta. Mukava nähdä, mitä kukakin on kasvattanut, ja saada uusia taimia ja tarvikkeita tilalle. Tervetuloa vaihtotorille Tirilään!

To 28.4. klo 17.30 katiskantekotalkoot

Olemme vuosikausia suunnitelleet Luonnonsuojeluliiton kanssa katiskantekotalkoita. Nyt
tuumasta toimeen, torstaina 28.4.2022 klo 17.30 kokoonnumme Tirilään kokoamaan katiskoita.
Suomen luonnonsuojeluliiton Lappeenrannan yhdistys hoitaa KAIKKI tarvikkeet Tirilään. Tulet vain itse paikalle. Saamme heiltä neuvojat/apukäsiä.
Norppaystävällinen katiska on muovitettua verkkoa (palaset valmiina) ja se kasataan sinkilöiden avulla (ei rautalangalla, joten ei revi käsiä). Esim. parityöskentelynä kokoaminen sujuu näppärästi.
Tarvikehinnalla 25€ katiskan voi ostaa itselleen. Maksu käteisellä tai kortilla.
Se sopii vaikka lahjaksi, ja näin keväällä katiskat ovat parhaita pyyntivälineitä.
Näissä talkoissa katiskan voi kasata, vaikka itsellä ei käyttöä olisikaan.
Sillä ei ole myöskään ostopakkoa, vaan katiskat menevät luonnonsuojeluliiton kampanjaan, jossa verkkoja vaihdetaan norppaystävällisiin katiskoihin.
Jotta osataan varata tarpeellinen määrä katiskatarvikkeita, pyydämme ilmoittautumaan etukäteen Leenalle, 040 5700494, maanantaihin 25.4. mennessä. Mukaan mahtuu tusinan verran tekijöitä. Pienempikään määrä ei haittaa, ja jos sää sallii, voimme koota katiskat ulkosalla.
Tirilän osoite:
Onninkatu 6, Lappeenranta, käynti takakautta, 2.krs.
Tervetuloa talkoisiin! Kahvitarjoilu.