”Miun seurassa kaikki kukoistaa”- sarjakuvia

INNOSTU PUUTARHASSA JA PIHASSA – kokemuksia ja havaintoja puutarhan hoidon onnistumisista ja kömmähdyksistä

Olemme julkaisseet kevään 2015 aikana puutarha-aiheisia sarjakuvastrippejä ja piirtäjien haastatteluja. Sarjakuvat ovat syntyneet ”Miun seurassa kaikki kukoistaa”– kilpailun tuloksena. Seuran järjestämään kilpailuun osallistuivat Kymenlaakson Opiston kuvallisten linjojen opiskelijat, www.kyme.fi. Kiitokset opiskelijoille ja hyvää kesää kaikille piha- ja puutarhaihmisille.

Vk:n 23 sarjakuvapiirtäjä on kouvolalainen Roosa Volanen.

Roosa Volanen1a

Vk:n 22 sarjakuvapiirtäjä on Sami Kaisanlahti.

Sami Kaisanlahti1a

Vk:n 21 srjakuvapiirtäjä on Ninja Renvall.

Ninja Renvall1ba

Vk:n 20 sarjakuvapiirtäjä on Kouvolasta kotoisin oleva Sanna Héllsten.

Sanna Hellstén1a

Vk:n 19 sarjakuvapiirtäjä on Laura Kartano.

Laura Kartano11a

Vk:n 18 sarjakuvapiirtäjä on Julia Bäck.

Julia Bäck11a

Vk:n 17 sarjakuvapiirtäjä on helsinkiläinen Laura Kartano.

Laura Kartano1a

Vk:n 16 sarjakuvapiirtäjä on kouvolalainen Lotta Savolainen.

Lotta Savolainen1a

Vk:n 15 sarjakuvapiirtäjä on lapinjärveläinen Janita Nygård. Hänen sarjakuvansa voitti kilpailun. Valitsijaraadin palaute: ”Tätä puutarha antaa – unelmia”, ”Hieno toteutus”

Janita Nygård1a

Millainen hyvä muisto sinulla Janita on puutarhasta?

Vietin siskoni kanssa lapsuudessani paljon ulkona pihalla ja puutarhassa. Juoksentelimme paljain jaloin nurmikolla, löhöilimme riippumatossa ja autoimme isoäitiä istuttamaan tomaatteja ja porkkanoita auringon paistaessa taivaalla. Nykyään en kuitenkaan astu kovinkaan usein ulos, mutta joskus, kun sisäilma alkaa olla liian tunkkaista ja mieli liian musta, menen terassille ja katson pilviä muistellen rakauttani puutarhaan.

Vk:n 14 sarjakuvapiirtäjä on haapajärveläinen Sofia Mikkola. Hänen sarjakuvansa sijoittui kilpailussa toiseksi. Valitsijaraadin palaute:”Tytöllä on taikasormet”, ”Kaunis toteutus”

Sofia Mikkola1nettiin

Mitä puutarha/piha merkitsee sinulle Sofia?

Piha/puutarha on minulle oma, turvallinen tila, täydellinen rauhoittumispaikka. Oma piha antaa tilaisuuden kokeilla kaikkea uutta ja hauskaa, vaikkapa oman kasvimaan perustamista kesän ajaksi, iltapäiväteen nauttimista lumipallopensaan katveessa tai turvallista telttailua koivujen alla. Kotona on oikeastaan piha puutarhan sijasta, mutta haaveilen joskus perustavani maailman kauneimman puutarhan, joka on täynnä omenapuita, juhannusruusuja, lukuisia kukkapenkkejä, salaisia kivipolkuja ja piilopaikkoja.

Mukava muisto puutarhasta?

Olen usein yöllä pihalla tarkkailemassa tähtiä, mutta yksi kerta on jäänyt erityisesti mieleen. Oli loppukesä, yöt olivat käyneet pimeiksi. Taivas oli kirkas, maa kostea, mutta istuin silti nurmella omenapuun alla. Ympärillä tuoksui viileys ja raa’at omenat, oksien takaa tuikki tähtiä. Maailma oli jotenkin unenomainen ja epätodellinen. Aivan kuin olisin istunut näkymättömällä rajalla. Edessä loistivat katulamput ja kaukainen kylä, takana kasvoi salaperäinen metsä. Se tunnelma oli niin sykähdyttävä, että kirjoitin suurenlaisen inspiraation vallassa aivan aamuun asti.

Vk:n 13 sarjakuvan piirtäjä on kokemäkeläinen Mira Näpärä. Hänen sarjakuvansa sijoittui kilpailussa kolmanneksi.  Valitsijaraadin palaute: ”Hauska realistinen teema huumorilla kerrottuna”, ”Etanat oikeasti kasvava ongelma puutarhassa – kummatkaan ei luovuta”

Mira Näpärä1nettiinMitä puutarha/piha merkitsee sinulle Mira?
Itse en ole kummoinen viherpeukalo, mutta esimerkiksi ruohonleikkaus kesäisin ja syksyisin lehtien haravointi on ollu itselle mieluista puuhaa, jossa on saanut kuntoilua ja samalla pohtia omia asiota. Mielestäni oma piha tai puutarha tarjoaa suojaa ja omaa rauhaa, jota isommassa kaupungissa kerrostalossa asuneena on oppinut arvostamaan.

Mukava muisto puutarhasta?
Pienempänä naapurimme antoi minulle auringonkukan siemeniä, joita innolla istutin kukkapenkkiin ja talon aurinkoiselle seinustalle, ja niiden kavua oli kiintoisaa sekä palkitsevaa seurata. Samoin talon päädyssä seinän vieressä kasvavista metsämansikoista tuli oma ”projektini” joita kastelin säännöllisesti. Hienosti ovat leviinneet…

Vk:n 12 sarjakuva on vaasalaisen Julia Bäckin.

Julia Bäck2

Vk:n 11 sarjakuvan tekijä on lappeenrantalainen Mira Inkeröinen.

Mira Inkeröinen1a

Puutarhatontuista kertovan sarjakuvan tekijä  Mira Inkeröinen opiskelee graafista suunnittelua Kymenlaakson Opistossa. Kilpailuun hän tarjosi kaksi puutarha-aiheista strippiä.
– Koitin etsiä vähän omaperäisempiä ideoita enkä valinnut ihan ensimmäisiä puutarhasta mieleen tulleita, hän kertoo stipistään.
Graafisen suunnittelijan ammattiopintoja kaavaileva Mira kertoo pitäneensä aina sarjakuvien piirtämisestä.
– Olen aina tykännyt Aku Ankasta, hän naurahtaa ja tunnustaa, ettei puutarhan hoito kuulu vahvimpiin osaamisalueisiin. Minulla on ollut tyyliin pari kaktusta, hän nauraa.
(Lainaus Soile Tankan artikkelista, Luumäen lehti 5.3.2015)

 

sarjisjulisteJulisteen suunnitteli ja toteutti Ninja Renvall.