Hyvää Joulun aikaa puutarhan ja luonnon ystäville!

Joulurauhan julistus metsänväelle
”Täten julistetaan kaikille eläimille; metsän eläimille, koti- ja karjaeläimille, taivaan linnuille, jyrsijöille, pikkueläimille ja lemmikkieläimille, joulurauha. Ja älköön kukaan tulko mistään syystä tämän eläinten joulurauhan rikkojaksi. Sillä se, joka tämän eläinten joulurauhan rikkoo ja eläinten joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Jumalan rauhaa teille kaikille.”
Puutarhassasi saattaa pimeän aikaan liikkua myös jänis tai kauris. Tietoa näiden eläinten elintavoista löydät täältä: Metsäjänis Lepus timidus (tunturisusi.com) ja Hirvieläimet (tunturisusi.com)

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 6.12.2021

Tuli

Lämpimän loimun lisääjä,
kevyen kiillon tuoja. Takkatulen riemu,
kynttilän kevyt kantamus.

Sinun pilkahtava sielusi asuu meissä,
siirtää hehkusi lukemattomiin virtoihin.

Lapsesi on kaunein keimailija,
paljon pidetty hämärän hidastaja.
Suloisten sielujen saattaja.

Viet meidät taas valoa kohti.

-Piia Pälä-

Ti 16.11. klo 13 tutustutaan Lpr:n taidemuseossa Annu Vertasen näyttelyyn ja Etelä-Karjalan museossa KORU 7 ja Makeaa mahan täydeltä näyttelyihin

Marraskuussa tutustutaan linnoituksen museoihin. Kokoontuminen tiistaina 16.11. klo 13
Taidemuseon sisäänkäynnin kohdalle. Seura maksaa jäsenten pääsymaksun, mutta jos sinulla on voimassa oleva museokortti, voit käyttää sitä. Samalla lipulla pääsee myös Etelä- Karjalan museoon ja ratsuväkimuseoon. Kahvit museokierroksen jälkeen jokainen maksaa itse. Tervetuloa.

Ajankohtaiset näyttelyt:
Annu Vertanen – Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi)
Lappeenranta – Etelä-Karjalan museo – Lappeenrannan kaupunki

Kukkamaa-palstan syyskunnostus Kotkaniemessä torstaina 7.10. klo 13

Tervetuloa palstamme syyskunnostukseen. Talkoiden päätyttyä juomme kahvit syksyisessä Kotkaniemen puutarhassa ja vaihdamme kuulumisia.

Kotkaniemi–Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Luumäellä. Museo on sulkeutunut tältä kesätä. Avoinna se on erikseen sovittuina aikoina. Puutarhaseuralla on Kukkamaa-palsta alhaalla rannassa laiturin kohdalla ainakin syyskuun ajan. Palstaan voi vielä tutustua, koska pihalla voi vierailla vapaasti.

Puutarha-aiheinen vaihtotori sunnuntaina 26.9. klo 14-16 Lpr:n Tirilän työväentalolla

Huonekasviviikon kunniaksi järjestämme puutarha-aiheisen vaihtotorin su 26.9. klo 14-16 Tirilän työväentalolla, Onninkatu 6, Lappeenranta, käynti takakautta, 2. krs. Vaihtotorille voit tuoda huonekasveja, pistokkaita, siemeniä ja muita lisäysmateriaaleja. Myös ruukut, lannoitteet, amppelit ym. käyvät vaihdettaviksi. Tule ja tuo kaverisi mukaan.Koska olemme puutarhaseura, voit tuoda myös ulkokasveja ja taimia vaihtoon. Ulkokasvit voi jättää ulos, mutta huonekasvit vaihdetaan sisällä, jos sää ei ole todella kesäinen. Tervetuloa.

Syksyinen sieniretki lauantaina 25.9. klo 12-14

Kokoonnumme klo 12 Hämmäauteensuon parkkipaikalle, josta hajaannumme pareittain tai ryhmissä metsään. Hajaantua voi myös toiselle puolelle tietä, kohti Karhusjärven erän metsästysmajaa. Siellä on tien reunoissa tarjolla hyviä parkkipaikkoja, jos haluaa pysäköidä kauemmas. Sienien tunnistusta ja käsittelyvinkkejä parkkipaikalla klo 13.30 alkaen sienineuvojan toimesta.

Tarvitset retkelle säänmukaiset ulkoilujalkineet ja -vaatteet sekä oman korin, sieniveitsen ja juotavaa, ettei jano yllätä. Toivomme retkelle ilmoittautumista etukäteen sienineuvojan vuoksi, jotta emme pyydä häntä tulemaan turhaan paikalle. 10-15 ensin ilmoittautunutta pääsee neuvojan juttusille. Retki kuitenkin toteutetaan vähemmälläkin porukalla, mutta ilman sienineuvojaa. Jos kuitenkin tulee kauhea myrsky, neuvonta peruuntuu automaattisesti. Pieni sade ei haittaa. Hämmäauteensuon laavu on lähistöllä, joten samalla voi ottaa eväitä mukaan ja nauttia nuotion lämmöstä ennen sienestystä tai sen jälkeen. Pitkospuita on helppo kulkeailman eksymisen vaaraa.

Ilmoittautumiset Lailalle, 050 4617 627, 22.9. mennessä vaikka tekstiviestillä. Jos tarvitset kyytiä, ilmoita mistä päin olet tulossa. Lähetämme sitten viestiä kyydistä. Pyydä myös kaveria mukaan sieniretkelle. Tervetuloa.

La 28.8. Maalaismarkkinat Kotkaniemessä Luumäellä, Kaunein kukkakimppu-yleisöäänestyksen tulokset

Kilpailuun osallistui 12 kaunista kimppua, joista markkinayleisö sai äänestää suosikkiaan. Ääniä annettiin 58 kappaletta. Kilpailusta muodostui erittäin tasaväkinen. Kaksi eniten ääniä saanutta kimpun tekijää palkittiin puutarhaliikkeen lahjakortilla.

Voittajakimpun sitoja on Ritva Vanhoja Luumäeltä (auringonkukkakimppu alakuvassa) ja toiseksi sijoittui Tanja Nikku Luumäeltä (oikeanpuoleinen kimppu alakuvassa). Lisäksi arvoimme kolmannen lahjakortin kaikkien äänestäneiden kesken ja arpaonni suosi Sirpa Jauramoa Porista. Onnittelemme voittajia ja kiitämme kaikkia osallistuneita.

La 28.8. klo 10 – 15 Maalaismarkkinat Kotkaniemessä Luumäellä. Seura osallistuu tapahtumaan järjestämällä kilpailun ”Kaunein kukkakimppu” ja perinteisen taimienvaihtotorin sekä puutarha-aiheisen vaihtopöydän.

Vaihtotorille voit tuoda kaikenlaisia taimia, siemeniä, ruukkuja, puutarhakirjoja, työkaluja ym. puutarhaan liittyvää tavaraa. Katso, että taimet eivät sisällä kotiloita eikä rikkaruohoja, vaan ovat siististi pakattuja ja kasteltuja. Laita nimilappu kasveihin ja siemeniin, ja myös mahdollinen tieto väristä. Kun tuot tavaraa, voit valita tilalle jotain muuta pöydällä olevaa. Nyt kannattaa kerätä siemeniä ja käydä läpi kirjahyllyt, varastot ja kukkapenkit.

Kukkakimppukilpailun kilpailuaika on 11-13, jolloin yleisö saa äänestää. Kaksi eniten ääniä saanutta palkitaan puutarhaliikkeen lahjakortilla. Myös äänestäjien kesken arvotaan lahjakortti. Säännöt: Laadi mieleisesi kimppu pihan ja luonnonkukista. Suomen luonnon päivän kunniaksi kimpun pitää sisältää näkyvästi jotain luonnossa kasvavaa. Sido kimppu kiinni, ja voit tuoda tullessasi astian, jossa kimppu onesillä. Paikan päällä on myös maljakoita ja vettä saatavana. Kimput numeroidaan ja kaikki paikalla olijat voivat äänestää kauneinta kimppua. Voit luovuttaa kimppusi arvontaan, jos haluat. Kilpailuaika klo 11-13, jolloin yleisö saa äänestää. Voittaja kimpuista otetaan kuvat kotisivuille. Arvontaan luvatut kimput arvotaan kilpailun lopussa kimpuista kiinnostuneiden kesken. Palkintojen jako noin klo 14, riippuen markkinoiden muusta ohjelmasta.

Markkinoiden aikana Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseoon on vapaa pääsy. Tervetuloa.
https://www.kotkaniemi.fi/ajankohtaista/

Kimpun tekemiseen liittyviä hyviä vinkkejä löydät täältä:
https://ekukka.fi/wp2/trendikas-minikimppu/
https://www.kotipuutarha.fi/puutarhanhoito/ajankohtaista-elokuussa-keraa-kimppu-omasta-puutarhasta/
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/kokoa-kukkakimppu-omalta-pihalta

To 12.8. Bussimatka Langinkoskelle, Haminaan ja Kotkaan.
Matka joudutaan perumaan Kymenlaakson huonontuneen koronatilanteen takia.

Ti 17.8. Amppelintekokurssi makrameetekniikalla
Kurssi perutaan vähäisen osanottajamäärän johdosta.

Ti 20.7. klo 18 Lappeenrannan kesäteatteriesitys musiikki-iloittelu Sata kesää, tuhat yötä. Esiintyjinä tangokuninkaallisia, Johanna Debreczeni ja Teijo Lindström. Luvataan iloista menoa ja tunteiden vuoristorataa. Olemme hankkineet 20 lippua b-katsomoon,paikat suunniteltu turvallisen väljiksi. Hinta jäsenille vain 20 €/lippu, kun norm. hinta on 31,50. Liput maksetaan käteisellä ja noudetaan Tirilän työväentalolta 18.7. klo 18–19 välisenä aikana, tai suoraan Lailalta. Jos olet kiinnostunut, varaa lippusi nopeasti, ettet jää ilman. Varaukset Lailalle, 050 4617627, mahdollisimman pian. Tervetuloa.

Su 13.6. klo 15-17 tavataan puutarhassa, osoitteessa Jyskeentie 6, 53650 Lappeenranta. Voit tulla 15-17 välillä miten sinulle sopii, ja tutustua pihaan kaikessa rauhassa. Tarjoan kahvit, jotka voit nauttia pihalla haluamassasi paikassa. Kirpputorilla taimia, kirjoja ja muuta rompetta. Hinnat 50 c- 1 €. Pihani ei ole näyttelypiha, vaan tavallinen kotipiha, jossa kokeillaan kaikenlaista, mitä mieleen juolahtaa. Olemme asuneet paikalla jo 34 vuotta. Auton parkkeeraaminen Jyskeentiellä vain toiselle reunalle, joka on taloon nähden vastakkaisella puolella katua. Tervetuloa. – Laila

Ma 7.6. klo 18 Luumäen Kotkaniemessä jatketaan Kukkamaa-palstan istutustöitä. Tule katsomaan mitä maahan laitetaan. Tutustut samalla seuran hallituksen jäseniin. Jos innostut Kukkamaan hoidosta, voit liittyä palstan kasteluryhmiin kesän 2021 aikana ja pääset samalla nauttimaan Kotkanniemen idyllisestä tunnelmasta. Tervetuloa!

La 5. 6. klo 9-14 Lappeenrannan Kauppatorilla perinteistä taimienvaitoa. Silloin vietetään maailmanYmpäristöpäivää, ja taimienvaihto sopii hyvin teemaan. Taimienvaihdossa on samat entiset säännöt, vaihdetaan taimi taimesta, ei tuoda rikkaruohoja eikä lehtokotiloita ja pakataan taimet valmiiksi annoksiin. Nimilaput voi myös laittaa ja tietoväristä, jos kasvia on monen värisenä. Tervetuloa torille ja maskit käyttöön tarpeen mukaan.

To 3.6. klo 17 – 19 Prisman puutarhamyymälässä voit tulla juttelemaan ja kyselemään seuran toiminnasta. Seuran hallituksen jäsenet vastaavat kasviaiheisiin kysymyksiisi ja esittelevät seuran toimintaa. Tervetuloa juttusille.


Ma 10.5. klo 12 alkaen Tirilän takapihalla voisi aloittaa, jatkuen ke 12.5. klo 18 asti. Siis 3 päivää taimienvaihtotori Tirilän työväentalon takapihalla 10.5. klo 10. –12.5. klo 18, osoite Onninkatu 6.

11.4. suunniteltu amppelintekokurssi makrameetekniikalla siirretään myöhempään ajankohtaan, koska koronarajoitukset eivät näytä vähenevän. Kun suunnittelemme uutta ajankohtaa tiedotamme siitä jäsenistölle ja seuran kotisivuilla.

Seuran hallitus toivottaa hyvää pääsiäisen aikaa kaikille!

Sääntömääräinen vuosikokous 28.2.2021 klo 16 Tirilän työväentalossa, Onninkatu 6, käynti takakautta, 2 krs. Toivomme maskin käyttöä kokouksessa kaikilta läsnäolijoilta. Kahvitarjoilu. Osallistujia sallitaan 10 henkilöä, joten ilmoittautuminen Lailalle, 050 4617627, 26.2. mennessä, vaikka tekstiviestillä. Pidetään vuosikokous, jottei jää roikkumaan pitemmäksi aikaa. Kokouksessa päätetään jäsenmaksun suuruus, ja seuraavassa kirjeessä on maksuohjeet. Toimintasuunnitelmassa on uutuutena lavakaulusviljelyä ja palsta Kotkaniemessä tulevana kesänä.